Çevre Dostu

Isı Pompası Sistemleri

Isı pompası ; Genleşmiş soğutucu gazın enerji kaynağından aldığı enerjiyi kompresör vasıtası ile sıkıştırarak ısıtma üreterek ve Kompresör ,Sıkıştırılmış soğutucu gazın enerji kaynağına verdiği enerjiyi gaz genişletme vanası ile genleştirerek soğutma üreterek ve bunu bir ısı transfer ünitesi vasıtası ile suya aktaran cihaza ısı pompası denir. Isı pompaları elektrik ile çalışmaktadır. Piyasadaki ürünlerin verimliliklerine ve dış hava şartlarına göre değişmekte birlikte 0 derece hava şartlarında ortalama olarak 1 kw elektrik enerjisi harcar iken , 3 kw ısı enerjisi üretmektedir.

Doğalgaz Tesisat Sistemleri

Çevre Sayesinde Çözüm Kolay!

Isı Pompası Enerji kaynağı olarak su, hava , toprak veya atık enerjiler olabilmektedir. Bu enerji kaynaklarından en verimsizi hava kaynaklı olanıdır. Dış hava 0 altına düştüğünden kompresörün verimi azalmaktadır. Bu yüzden Erzurum gibi çok soğuk bölgelerde enerji verimliliği açısından hava kaynaklı ısı pompaları tavsiye edilmez. Ülkemizde en çok tercih edilen ısı pompası hava kaynaklı ısı pompasıdır . Sebebi ise yatırım maliyetinin ucuz olmasından kaynaklıdır. Hava ve su kaynaklı ısı pompaları yatırım maliyeti açısından az tercih edilmektedir. Isı pompaları için en uygun yerler ülkemizde ege ve ak deniz bölgeleridir. Ülkemizde çok yaygın olmasa da avrupada ısı pompaları çok yaygındır.

Hava Kaynaklı ısı pompaları genellikle yerden ısıtmada çok tercih edilmektedir. Hava sıcaklığı çok düşük olduğu zamanlarda ısı pompaları ortalama 55 derece ısı üretebilmektedirler. Isı pompası ile ayrıca sıcak su üretilebilmektedir. Kontrol sistemleri markaların paket sistemleri olduğu gibi . Müşteri isteğine bağlı güneş enerjisi ile entegreli özel çözümler sunulabilmektedir.

Atık ısı enerji kaynaklarını kullanmak bazen ucuz maliyet ve verimli enerjiler elde etme fırsatı doğurur. Örneğin bir fabrikada açık buhar hattı ile su ısıtılıyor ve halı yıkanıyor.

Isı pompalarının güneş enerji ile elektrik sistemleri ile entegre yapılarak ısı pompasının kullandığı enerjiyi bedava getirilebilir. 33 m² bir güneş panelinden ortalama saatte 5 kw elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Isı pompasının tüketim değerleri baz alınarak yatırım yapılabilir.

Yaygın Kullanım Alanları

Oteller

Konutlar

Villalar

Bürolar

Avmler

Havuzlar

Seralar

Kafeler

Fabrikalar